Frågor & svar

ÄR JAG ANONYM?

Nej. Du kan inte vara anonym för oss. Men information om dig och att du går i behandling stannar mellan oss. Du som är 15 år eller äldre kan självständigt säga ja till att medverka, du behöver inte underskrift från föräldrar. 

 

VILKA FRÅGOR STÄLLER NI?

När du anmäler dig får du svara på en enkät som innehåller många frågor om dig och hur du mår. Du får uppge namn, ålder, adress, telefon-nr, person-nr. Vi ställer frågorna för att bedöma om behandlingen kan passa dig och för att kunna kontakta dig. Vi behöver också uppgifterna för vår forskning. Dina uppgifter skyddas av oss.

Blir du en deltagare i projektet UNG så får du också svara på frågor under och efter behandling. Dina svar är mycket viktiga oavsett hur du tycker behandlingen fungerar. Svaren hjälper oss att göra behandling bättre för unga.

 

VAD INNEBÄR TELEFONINTERVJU?

Om behandlingen verkar passa dig så är nästa steg att vi kontaktar dig för att göra en kortare telefonintervju (ca 20 min) I telefonintervjun frågar vi mer om ditt mående. Vi ställer samma frågor till alla och vi är vana vid alla slags svar. Frågorna är gjorda så du kan svara ja eller nej. När vi inte förstår så ber dig att beskriva mer.

Först ringer vi och frågar vilken tid och dag du kan svara på frågor. Sedan ringer vi tillbaka den tiden.

 

VAD HÄNDER MED MINA SVAR?

Vi kommer att presentera hur behandlingen fungerade för forskare. Ingen kan känna igen att det är du som svarat. Vi berättar inte vilka personer som varit med, utan vi beskriver hur det gick med statistik. I behandling så chattar du med din psykolog. Chatt-texter kan komma att användas i forskning. Då raderar vi allt som kan kopplas till en person. 

 

VAD KAN JAG SÄGA TILL BEHANDLAREN?

När det gäller frågorna vi registering – då behöver du svara på allt för att kunna vara med. I behandling hoppas att du vågar vara ärlig och berätta om hur du mår. Din behandlare försöker hjälpa dig på bästa sätt utifrån din situation.

 

KAN JAG ÅNGRA MIG?

Ja. Ångrar du dig så har du rätt att avbryta närsomhelst, utan att behöva berätta varför. Det gäller även när du får behandling. Säg till oss om du vill avbryta, så kommer vi att sluta kontakta dig. Enklast är att mejla din behandlare eller vår projektledare. Kontaktuppgifter finns under "kontakt".

 

KOMMER JAG ATT BLI BÄTTRE?

Vi vet att KBT hjälper många som är ledsna och oroliga att må bättre. Vi känner inte till några speciella risker med KBT. Vi vet också att alla inte blir hjälpta. Vi kan inte garantera att du blir bättre.

En sak som spelar roll är hur engagerad du är. Om du inte känner att du kan lägga ned tid på behandlingen just nu så är det bättre att vänta med att anmäla dig. Ett halvhjärtat försök riskerar att kännas som ett misslyckande. Vill du verkligen göra ett försök så uppmuntrar vi dig att ta chansen att få hjälp med ditt mående.

 

OM DET BLIR AKUT

Om du är under 18 år och mår så dåligt att det är fara för ditt liv eller andra gör olagliga saker mot dig, då säger lagen att vi ska kontakta föräldrar. Händer detta kontaktar vi först dig och berättar. Sen tar vi kontakt med förälder/vårdnadshavare.